Uutiset

18.9.2020

Schumannin ooppera Genoveva siirtyy kevätkaudelle 2021

Helsingin Barokkiorkesterin suurtuotanto, Robert Schumannin ooppera Genoveva, siirtyy syyskaudelta 2020 kevätkaudelle 2021. Korvaavana ohjelmana Vanhan musiikin sarjassa Helsingissä kuullaan Bachin H-mollimessu 25. lokakuuta.

Genovevan esitykset oli määrä pitää Musiikkitalossa 25.10. ja 27.10. yli 100-päisen esiintyjäjoukon voimin, vieraina mm. itävaltalainen Arnold Schönberg Chor ja joukko nimekkäitä solisteja Euroopan eri maista. Genovevan oli määrä lähteä marraskuussa kiertueelle Budapestiin ja Amsterdamiin.

Esityksiä varten oltiin monella tavalla mukauduttu koronarajoituksiin, mm. varaamalla kuorolle sijainti turvavälein levitettynä takakatsomoon ja etsimällä tarpeeksi suuria harjoitustiloja. Loppukesästä ja alkusyksystä eri puolilla Eurooppaa kiristyneet matkustusrajoitukset kuitenkin lopulta tekivät sekä Helsingin esityksistä että kiertueesta mahdottomia toteuttaa. 

Genoveva kuullaan Helsingissä ja Budapestissä touko-kesäkuussa 2021 osana kiertueen toista osaa, joka ulottuu Saksan parhaisiin saleihin: Dresdenin Kulturpalast, Hampurin Elbphilharmonie ja Düsseldorfin Tonhalle.

Siirron myötä Amsterdamin Concertgebouw jäi näillä näkymin ilman Genovevaa mutta toivotti tervetulleeksi Bachin H-mollimessun, jonka vieminen kiertueelle Amsterdamiin on matkustusrajoitusten kannalta Genovevaa realistisempi vaihtoehto.

24.8.2020

Uusi Bach-levy on julkaistu

Kansainvälisesti palkittu Bach-levytysten sarja tulee päätökseen: Aapo Häkkisen ja Helsingin Barokkiorkesterin levyttämä Bachin cembalo-konserttojen sarja huipentuu konserttoihin kolmelle ja neljälle cembalolle. Tälläkin kertaa Häkkisen instrumentaatio yllättää: cembalot edustavat eri soitinrakennusperinteitä (saksalaista, flaamilaista, ranskalaista ja italialaista) ja tuloksena on vaikuttavan eritelty sointi. Häkkisen ohella mukana on kokenut solistikaarti: Miklós Spányi, Cristiano Holtz ja Anna-Maaria Oramo. Kosketinsoitinjuhlan täydentää Bachin eksentrisen oppilaan Johann Gottfried Müthelin monumentaalinen Duetto, jonka Miklós Spányi ja Aapo Häkkinen soittavat kahdella historiallisella klavikordilla. Levytys on tehty Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa.

6.8.2020

Syyskauden avauskonsertti siirtyy Paavalinkirkkoon

Vanhan musiikin sarjan avajaiskonsertin ohjelmaa on lyhennetty ja järjestelyjä muokattu koronapandemian ehdoilla. Samalla konsertti on siirretty Musiikkitalosta Paavalinkirkkoon. Konsertti järjestetään ilman väliaikaa ja turvaväleistä huolehtien.

Konsertissa kuullaan Bachin rakastettu kantaatti Herz und Mund und Tat und Leben, sekä Charpentierin dialogimuotoinen draamamotetti Canticum in honorem Beatae Virginis Mariae. Ranskalaisen kirkkomusiikin persoonallisimman mestarin teos kuullaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa.

31.7.2020

Janakkalan syyskonsertin lipunmyynti alkaa 1.8.

Perinteisesti kesäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty Janakkalan Barokki jouduttiin tänä vuonna perumaan koronapandemian takia. Kesälle suunniteltu ohjelma siirretään lähes sellaisenaan vuodella eteenpäin.

Jotta kuluvana vuonna Janakkalassa ei jäätäisi täysin vaille musiikkitapahtumaa, festivaaliorganisaatio päätti järjestää korvaavan tapahtuman Pyhän Laurin kirkon 500-vuotispäivänä 19.9.2020. 

”Kirkon vihkimisen 500-vuotispäivä on hieno tilaisuus erityislaatuiselle juhlakonsertille”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen. ”Ohjelmassa on yhtye- ja urkumusiikkia, teemalla Bach ja fuugan taide. Kirkon suuret, saksalaista barokkityyliä edustavat urut ovat Suomessa ainutlaatuiset, ja festivaali on aina rakentunut niiden ympärille.”    

Juhlakonsertin jälkeen ”minifestivaali” jatkuu vielä klo 20 tunnelmallisella kamarimusiikkikonsertilla Keltaisella talolla.

Syyskuun tapahtuman järjestämisessä yleisön ja esiintyjien turvallisuus on etusijalla: järjestelyissä otetaan tarkasti huomioon viranomaisten antamat määräykset. Festivaaliorganisaatio seuraa tiiviisti koronatilanteen kehittymistä ja sopeuttaa järjestelyt syksyn tilanteen mukaan. Lipunmyynti tapahtumaan aloitetaan 1. elokuuta.

Janakkalan Barokin tuottaa Helsingin Barokkiorkesteri yhteistyössä Janakkalan kunnan ja Janakkalan seurakunnan kanssa. 

23.4.2020

Third Practice siirtyy kevääseen 2021

Kuva: Kai Kuusisto

Helsingin Barokkiorkesterin ja Tero Saarinen Companyn Third Practice -teoksen Alminsalin sesonki siirtyy esitettäväksi 2.-6.3.2021. Lippuja voi ostaa ja varata 7.8.2020 alkaen Kansallisoopperan lipunmyynnistä.

1.4.2020

Vanhan musiikin sarjan syyskausi on avattu myyntiin

Sarjassa kuullaan tuttuja ja tuntemattomampia vanhan musiikin helmiä, kokoonpanojen vaihdellessa kamarimusiikista oopperaan.

Syksyn erityistapaus on Robert Schumannin harvoin esitetty ooppera Genoveva, joka kuullaan lokakuussa Musiikkitalossa visualisoituna toteutuksena ja ensimmäistä kertaa romantiikan ajan soittimilla. Sen kahdessa esityksessä on nimekkäiden solistien lisäksi mukana myös vieraileva huippukuoro Arnold Schoenberg Chor Itävallasta. Helsingin Barokkiorkesteria johtaa sen taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Syyskausi huipentuu tunnelmalliseen joulukonserttiin. Tähtivieraana loistaa tšekkiläinen sopraano Hana Blažíková, joka kuuluu maailman kysytyimpiin renessanssin ja varhaisbarokin esittäjiin.

Liput Vanhan musiikin sarjaan ovat myynnissä Ticketmasterin myyntipisteissä ja verkkokaupassa. Sarjalippujen myynti jatkuu 12.9. asti.

 

14.3.2020

Koronaepidemian vaikutus Helsingin Barokkiorkesterin toimintaan

Aluehallintovirastot ovat 13.3.2020 antaneet määräykset, joiden mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa kielletään uuden koronaviruksen aiheuttaman infektion (covid-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Määräykset koskevat kaikkia Manner-Suomen kuntia ja ovat voimassa tartuntatautilain mukaisesti yhden kuukauden eli 12.4.2020 klo 24 asti. Määräys astuu voimaan välittömästi.

Helsingin Barokkiorkesteri arvioi parhaillaan esitystoimintaansa viranomaismääräysten valossa ja tiedottaa mahdollisista muutoksista välittömästi niiden varmistuttua. Tällä hetkellä kaikki kevätkauden konsertit on peruttu.

Ostetut liput peruttuihin konsertteihin sekä kaikkiin orkesterin kevätkauden konsertteihin on mahdollista palauttaa ja saada niiden hinta täysimääräisenä takaisin. Ticketmaster tulee olemaan yhteydessä suoraan lipunostajiin.

27.1.2020

Kerttu Piirto Helsingin Barokkiorkesterin toiminnanjohtajaksi

Filosofian maisteri Kerttu Piirto aloittaa Helsingin Barokkiorkesterin yhdistyksen toiminnanjohtajana 1. helmikuuta 2020. Viimeksi hän on toiminut Itävallassa Orchester Wiener Akademien toiminnanjohtajana. Aiemmin Piirto on työskennellyt Helsingin Barokkiorkesterin palveluksessa eri tehtävissä vuodesta 2010 alkaen.

Vuodesta 2018 toiminnanjohtajan tehtävää hoitanut Márta Schmidt jättää HeBo:n kuluvan tammikuun lopussa. ”Kiitän Márta Schmidtiä tarmokkaasta toiminnasta HeBo:n menestystarinan luomisessa”, toteaa Helsingin Barokkiorkesterin hallituksen puheenjohtaja Eero Holstila.

Lisätiedot: hallituksen puheenjohtaja Eero Holstila, puh. 050 567 2087

2.1.2020

Hassen Irene esitetään Theater an der Wienissä 29.1.2020

Helsingin Barokkiorkesteri vierailee tammikuussa Itävallassa. Uudenvuoden juhlakonsertissa modernin kantaesityksensä saanut J. A. Hassen Irene esitetään legendaarisessa Theater an der Wienissä 29.1.2020. Nimiosan laulaa Vivica Genaux ja muissa rooleissa ovat Dara Savinova, Max Emanuel Cenčić, David DQ Lee ja Bruno de Sá. Orkesteria johtaa Aapo Häkkinen.

8.11.2019

Taavi Oramo johtaa Beethoven – Akademie 1808 -suurkonsertin sunnuntaina 10.11.2019

Taavi Oramo, photo / kuva: Tero Ahonen

Beethoven – Akademie 1808 -suurkonsertin kapellimestari Jan Tomasz Adamus on joutunut peruuttamaan esiintymisensä. Sunnuntaina 10.11. klo 16 Helsingin Musiikkitalolla järjestettävän konsertin johtaa Taavi Oramo. Solisteina esiintyvät mm. Paavali Jumppanen, Helena Juntunen ja Ashley Wass.

Esiintyjävaihdoksesta huolimatta konsertin ohjelma pysyy muuttumattomana ja konsertissa esitetään periodisoittimin toteutettava toisinto Beethovenin kuuluisasta sävellyskonsertista vuodelta 1808.

Beethoven – Akademie 1808 –konsertti
Sunnuntai 10.11. kello 16.00
Musiikkitalo, konserttisali

Ohjelma
Konserttiaaria Ah! Perfido (Juntunen)
Pastoraalisinfonia
väliaika
Gloria C-duuri-messusta (Sibelius-Akatemian solistiensemble)
Sanctus C-duuri-Messusta (Sibelius-Akatemian solistiensemble)
Pianokonsertto nro 4 (Jumppanen)
väliaika
Sinfonia nro 5 – Franz Lisztin versiona soolopianolle (Wass)
Piano-fantasia (improvisoitu) (Peltokoski)
Kuoro-fantasia Op. 80 (Jumppanen & Sibelius-Akatemian solistiensemble)

Konserttivuoden huikea suurtuotanto on toisinto yhdestä musiikin historian kuuluisimmista konserteista. Theater an der Wienissä 22.12.1808 järjestetyssä Ludwig van Beethovenin sävellyskonsertissa kantaesitettiin 5. ja 6. sinfonia, 4. pianokonsertto, konserttiaaria ”Ah! Perfido”, Kuorofantasia sekä osia C-duurimessusta. Yli neljä tuntia kestänyt säveltäjäneron voimannäyttö on jäänyt musiikin historiaan hetkenä, jolloin tämän vuosia kasvanut suosio viimeistään saavutti ne legendaariset mittasuhteet, jotka ovat siivittäneet hänen musiikkiaan näihin päiviin saakka.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje