Uutiset

21.6.2021

Janakkalan Barokki soi jälleen heinäkuussa

Janakkalan Barokki järjestetään tänä vuonna 3.-4.7. Viime kesänä pandemiatilanteen takia peruuntunut ohjelma toteutuu pienin muutoksin tänä vuonna.

”Pitkän tauon jälkeen pääsemme jälleen soittamaan Helsingin barokkiorkesterin kanssa elävän yleisön edessä. Olen iloinen, että voimme tehdä sen juuri Janakkalassa, jonka festivaalista on tullut orkesterillemme kesän kohokohta”, sanoo Janakkalan Barokin ja Helsingin barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Lauantain urkukonsertissa kuullaan mm. J. S. Bachin ja Couperinin musiikkia. Pariisin maineikkaan Saint-Louis-en-l’Île-kirkon tähtiurkuri Benjamin Alard tuo Janakkalaan ranskalaispainotteisen ohjelman. Pyhän Laurin kirkon ainutlaatuisilla uruilla Bachin ja aikalaisten teosten kaikki värisävyt soivat kesäillassa täydessä loistossaan.

Lauantai-ilta jatkuu klo 20 Keltaisen talon Kansanmusiikkia ja iltapalaa -tilaisuudessa. Äänimaisena, visuaalinen maisema, mielenmaisema – nämä kaikki kietoutuvat toisiinsa Eva Alkulan suunnittelemassa kiehtovassa ohjelmassa, jossa kuullaan suomalaisia ja japanilaisia kansansävelmiä, improvisaatiota sekä erilaisista maisemista inspiroituneita sävellyksiä. Sään salliessa konsertti järjestetään ulkona.

Sunnuntaina Lasten barokki Laurinmäen tunnelmallisella torpparimuseolla tutustuttaa vanhan musiikin maailmaan iloisen kepeällä otteella. Säilättäret -ryhmä esittää Härkätien Leikareiden säestämänä otteita sirkusta, teatteria, liikettä ja musiikkia yhdistävästä teoksesta Pyhän Päärynän LegendaMinna Hokka esittelee perinnesoittimia.

Festivaalin päätöskonsertissa J. S. Bachin virtuoosiset cembalokonsertot ja teokset soolouruille asettuvat rinnan säveltäjän pohjoissaksalaisten edeltäjiensä kanssa. Reinckenin sanoin: edeltäjien stylus phantasticus -tyyli “elää Bachissa”. Cembaloa soittaa ja Helsingin Barokkiorkesteria johtaa Aapo Häkkinen.

Tapahtuman järjestämisessä yleisön ja esiintyjien turvallisuus on etusijalla: järjestelyissä otetaan tarkasti huomioon viranomaisten antamat määräykset. Festivaaliorganisaatio seuraa tiiviisti koronatilanteen kehittymistä ja sopeuttaa järjestelyt vallitsevan tilanteen mukaan.

Janakkalan Barokin tuottaa Helsingin Barokkiorkesteri yhteistyössä Janakkalan kunnan ja Janakkalan seurakunnan kanssa.

7.6.2021

Helsingin Barokkiorkesteri lähettää YouTube-kanavallaan 11. kesäkuuta verkkokonsertin, jonka ohjelmassa on Schumannin, Lisztin ja Sibeliuksen musiikkia. Konsertti lähetetään samanaikaisesti yhteistyökumppani MÜPA Budapestin MÜPA Home -kanavalla.

Konsertti järjestetään peruuntuneen oopperakiertueen tilalla. Orkesterin oli määrä esittää loppukeväästä Robert Schumannin ooppera Genoveva visualisoituna toteutuksena Euroopan johtavissa konserttitaloissa: Hampurin Elbphilharmonie, Dresdenin Kulturpalast, Düsseldorfin Tonhalle, Budapestin MÜPA ja Helsingin Musiikkitalo. Genoveva on Helsingin Barokkiorkesterin omasta aloitteesta luotu ja orkesterin koordinoima hanke, joka suomalaisen kulttuuriviennin historiassa hakee vertaistaan.

Koko kiertue on nyt siirtynyt koronarajoitusten vuoksi vuodelle 2023. Verkkokonsertissa päästään kuitenkin kuulemaan Genovevan alkusoitto.

”Olen iloinen, että pystymme kaikesta huolimatta jatkamaan 1800-luvun musiikin uudelleenarviointia tällä orkesteriohjelmalla, jossa Schumann saa seurakseen Lisztin sinfoniset runot Orfeus ja Prometheus. Sibelius sai niistä paljon vaikutteita, ja hänen Kevätlaulunsa soi nyt uudessa vanhassa asussa paitsi 1800-luvun periodisoittimien, myös teoksen varhaisversion myötä”, Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo.

10.5.2021

Syksyn lipunmyynti on avattu

Syyskauden Vanhan musiikin sarjan lipunmyynti on avattu tänään! 10-vuotista taivaltaan juhlivat ensi syksynä niin Musiikkitalo kuin ohjelmistoon alusta asti kuulunut HeBo:n Vanhan musiikin sarjakin. Kausi alkaa Aapo Häkkisen cembaloresitaalilla ja päättyy joulukuussa vakiovieraamme Dmitry Sinkovskyn johdolla Brandenburgilaisiin konserttoihin. Välissä kuullaan kiertueelle lähtevän Matteus-passion lisäksi oopperaa: lokakuussa kolmen säveltäjän Liebestod-aiheita Musiikkitalossa ja marraskuussa kaksi ranskalaista minioopperaa Finlandia-talossa.

Tutustu ohjelmaan lähemmin syksyn esitteessä.

Lippuja kaikkiin konsertteihin myydään tuttuun tapaan Ticketmasterin verkkokaupassa ja palvelupisteissä.

15.2.2021

Janakkalan Barokin lipunmyynti avattu

Janakkalan Barokki soi jälleen 2.-4.7. Viime kesänä peruuntunut ohjelma toteutuu pienin muutoksin tänä vuonna.

Festivaalin avaa 2.7. vieraileva tšekkiläisyhtye Wranitzky Kapelle. Avajaiskonsertissa kuullaan C. P. E. Bachin, Bendan ja Mozartin ikätoverin Wranitzkyn musiikkia.

Urkukonsertissa kuullaan mm. J. S. Bachin ja Couperinin musiikkia. Pyhän Laurin kirkon komeita, puhtaasti varhaisbarokin ihanteita noudattavia urkuja soittaa ranskalainen Benjamin Alard.

Keltaisen talon Kansanmusiikkia ja iltapalaa -tilaisuudessa Eva Alkula (kantele) ja Pippa Reid-Foster (skotlantilainen harppu) soittavat suomalaista ja skotlantilaista kansanmusiikkia. Ohjelmisto painottuu ilmavaan ja hieman minimalistisvaikutteiseen musiikkiin.

Festivaalin päätöskonsertissa kuullaan Bachin cembalokonserttoja ja hänen pohjoissaksalaisten edeltäjiensä Kirchoffin ja Reinckenin musiikkia. Cembaloa soittaa ja Helsingin Barokkiorkesteria johtaa festivaalin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Liput ovat myynnissä Ticketmasterin verkkokaupassa ja palvelupisteissä.

 

 

 

28.1.2021

Vanhan musiikin sarjassa kansainvälisiä stream-konsertteja

musica cubicularis Kuva: Vid Rotar
Helsingin Barokkiorkesterin perinteinen, Musiikkitalossa kuukausittain järjestettävä Vanhan musiikin sarja toteutetaan tammi- ja helmikuussa verkossa. Tammikuun konsertti lähetetään Kroatian Zagrebista, helmikuun konsertti Helsingistä. Konserttien ohjelmisto ulottuu 1600-luvulta 1800-luvulle.

Verkkokonserteille on suunniteltu osittain erilainen ohjelma ja erilaiset ajankohdat kuin Musiikkitalon peruutetuissa tammi- ja helmikuun Vanhan musiikin sarjan konserteissa oltaisiin kuultu. Inhimillisen vuorovaikutuksen tuntua konsertteihin tuo pieni yleisö – Kroatiassa 20 hlö, Helsingissä 10 hlö, kaikkia paikallisia turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

Myös virtuaalisessa konserttitoiminnassa orkesteri vaalii strategiansa ytimeen kuuluvaa kansainvälisyyttä ja verkostomaista yhteistyötä vanhan musiikin alan huipputoimijoiden kanssa yli maiden rajojen.

Konsertit lähetetään orkesterin omalla YouTube-kanavalla, ja ne jäävät katsottaviksi kanavalle myös konserttien jälkeen.

21.12.2020

Uudenvuoden juhlakonsertti kuullaan Lissabonissa

Shashank Subramanyam

Helsingin Barokkiorkesterin Uudenvuoden juhlakonsertti kuullaan tänä vuonna poikkeuksellisesti Lissabonissa Teatro Thaliassa 6. tammikuuta. Konsertti on osa Portugalin EU-puheenjohtajuuskauden avajaisjuhlallisuuksia. Konsertti streamataan maailmanlaajuiseen levitykseen suorana lähetyksenä.

Perinteisten Uudenvuoden juhlakonserttien peruunnuttua Helsingin Musiikkitalosta koronarajoitusten vuoksi, orkesteri alkoi etsiä konserteille vaihtoehtoista toteutuspaikkaa.

”Uudenvuoden ohjelman johtava kapellimestari Marcos Magalhães kertoi tilanteestamme Portugalin tiede- ja kulttuuriministeri Manuel Heitorille”, Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo. ”Tämä innostui ajatuksesta ja tarjosi saman tien esityspaikaksi ohjelmaan sopivaa, tunnelmallista Teatro Thaliaa. Olen vaikuttunut siitä, miten kiinnostunut Portugalin ylin poliittinen johto on kulttuuriasioista. Heitor itse isännöi konserttia, myös maan pääministeri António Costaa odotetaan paikalle. Olemme iloisia, että Helsingin Barokkiorkesterin Uudenvuoden konserttien perinne voi näin jatkua entistä kansainvälisemmässä muodossa.”

Huolellisia turvajärjestelyjä noudattavaa kulttuuritoimintaa ei ole Portugalissa suljettu, vaikka maassa muuten on tiukkoja koronarajoituksia, kuten ulkonaliikkumiskieltoja.

Konsertin ohjelmassa on ranskalaisen barokin, nykymusiikin ja intialaisen perinnemusiikin kohtaamisia, solistina intialainen huilistitähti Shashank Subramanyam. Ohjelmaa varten on tilattu uusi teos intialaista musiikkia ja barokkisoittimia hyvin tuntevalta Eero Hämeenniemeltä.

14.12.2020

Aapo Häkkiseltä kirja

Aapo Häkkinen Kuva: Marco Borggreve

HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kokosi korona-aikana yksien kansien väliin pitkän ja ansiokkaan uransa aikana kehittyneitä ajatuksia musiikista ja taiteesta.

Miten soi hiljaisuuden ääni? Mitä tarkoittaa vanhan musiikin vallankumous? Miten länsiafrikkalaiset voodoomestarit liittyvät cembaloon? Häkkisen kirjoituskokoelma korostaa taiteen ja mielikuvituksen kykyä muuttaa ihmistä ja tarjoaa näkemyksellisen puheenvuoron taiteen merkityksen puolesta.

Basam Booksin kustantama Fantasia ilmestyy 15.12. ja on saatavana myös orkesterin verkkokaupasta.

28.10.2020

Uudenvuoden juhlakonsertit Musiikkitalossa

Perinteiset uudenvuoden juhlakonsertit järjestetään Musiikkitalossa 31.12.2020 ja 1.1.2021.

Helsingin Barokkiorkesteri on tehnyt aikaisemminkin yhteistyötä portugalilaisen kapellimestarin, cembalistin ja tutkijan Marcos Magalhãesin kanssa; yhteistyön punaisena lankana on ollut etsiä länsimaisen klassisen taidemusiikin, fadon ja arabimusiikkiperinteen yhteisiä juuria. Nyt vuorossa on Intia, joka on todellinen perinnemusiikin aarrearkku. Uraauurtavaa ohjelmaa varten orkesteri on tilannut uuden sävellyksen Eero Hämeenniemeltä, joka on perehtynyt niin intialaiseen musiikkiin kuin barokkisoittimiinkin. Konsertin solisteina esiintyvät intialaisen musiikin virtuoosit Shashank Subramanyam ja Patri Satish Kumar.

18.9.2020

Schumannin ooppera Genoveva siirtyy kevätkaudelle 2021

Helsingin Barokkiorkesterin suurtuotanto, Robert Schumannin ooppera Genoveva, siirtyy syyskaudelta 2020 kevätkaudelle 2021. Korvaavana ohjelmana Vanhan musiikin sarjassa Helsingissä kuullaan Bachin H-mollimessu 25. lokakuuta.

Genovevan esitykset oli määrä pitää Musiikkitalossa 25.10. ja 27.10. yli 100-päisen esiintyjäjoukon voimin, vieraina mm. itävaltalainen Arnold Schönberg Chor ja joukko nimekkäitä solisteja Euroopan eri maista. Genovevan oli määrä lähteä marraskuussa kiertueelle Budapestiin ja Amsterdamiin.

Esityksiä varten oltiin monella tavalla mukauduttu koronarajoituksiin, mm. varaamalla kuorolle sijainti turvavälein levitettynä takakatsomoon ja etsimällä tarpeeksi suuria harjoitustiloja. Loppukesästä ja alkusyksystä eri puolilla Eurooppaa kiristyneet matkustusrajoitukset kuitenkin lopulta tekivät sekä Helsingin esityksistä että kiertueesta mahdottomia toteuttaa. 

Genoveva kuullaan Helsingissä ja Budapestissä touko-kesäkuussa 2021 osana kiertueen toista osaa, joka ulottuu Saksan parhaisiin saleihin: Dresdenin Kulturpalast, Hampurin Elbphilharmonie ja Düsseldorfin Tonhalle.

Siirron myötä Amsterdamin Concertgebouw jäi näillä näkymin ilman Genovevaa mutta toivotti tervetulleeksi Bachin H-mollimessun, jonka vieminen kiertueelle Amsterdamiin on matkustusrajoitusten kannalta Genovevaa realistisempi vaihtoehto.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje