Uutiset

6.5.2022

Helsingin Barokkiorkesterin 25-vuotisjuhlakauden ohjelma julkistettu

Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Maarit Kytöharju

Vuonna 1997 kunnianhimoisten nuorten muusikoiden perustamana periodiorkesterina aloittanut Helsingin Barokkiorkesteri on nykyisin yksi Euroopan arvostetuimmista vanhan musiikin yhtyeistä. HeBo viettää 25-vuotisjuhlavuottaan tulevana syksynä.

Syyskauden aloittaa virolainen Hortus Musicus, joka on yksi Euroopan vanhimmista ja maineikkaimmista vanhan musiikin ensembleistä. Andres Mustosen perustamalle kokoonpanolle tulee tänä vuonna ikää puoli vuosisataa. 18.9. Musiikkitalon konsertissa Camerata-salissa on ohjelmistossa musiikkia Lähi-idän keskiaikaisesta repertuaarista italialaiseen varhaisbarokkiin.

Helsingin Barokkiorkesteri juhlistaa 25. toimintavuottaan 16.10. Bernhard Crusellin musiikin parissa esittelemällä säveltäjän myöhäistä orkesterimusiikkia. Vuonna 1775 Uudessakaupungissa syntynyt Bernhard Crusell teki loisteliaan uran Ruotsi-Suomen musiikkielämän huipulla. Julkaisematon suurimuotoinen kantaatti Den siste kämpen kuullaan ensi kertaa sitten säveltäjän päivien. Kantaatin kuoro on saksalainen Audi Jugendchorakademie. Konsertti on myös osa Helsinki Early Music Festivalin ohjelmaa.

Franz Schubertin merkittävin ooppera Alfonso und Estrella vuodelta 1822 esitetään marraskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa. Vilppu Kiljusen ohjaamassa ja Sampo Pyhälän visualisoimassa dramatisoidussa esityksessä Musiikkitalon konserttisali muuttuu unelmien saareksi. Aapo Häkkisen johtaman produktion kuorona toimii ensiluokkainen Cantemus-kamarikuoro Unkarista. Solisteina ovat Patrick Grahl (Alfonso), Lydia Teuscher (Estrella), Krešimir Stražanac (Froila), Johannes Weisser (Mauregato) sekä Arttu Kataja (Adolfo).

HeBo:n perinteinen joulukonsertti 11.12. Musiikkitalossa tuo suomalaiseen adventtiaikaan tuulahduksen ranskalaista eleganssia. Jean Gillesin (1668–1705) suosittu Requiem sai kantaesityksensä säveltäjän omissa hautajaisissa, mutta kelpasi sittemmin hautajaismusiikiksi niin Rameaulle kuin Puolan ja Ranskan kuninkaillekin. Joulukuisen konsertin solisteina ovat Eugénie Lefebvre, sopraano, Mathias Vidal ja Clément Debieuvre, tenori, sekä David Witczack, baritoni. Esityksen kuorona on maineikas Versaillesin barokkimusiikin keskuksen poikakuoro. Esityksen johtaa Fabien Armengaud.

HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen:

”Juhlavuoden suuret produktiot ovat juuri sitä, mikä on aina ollut orkesterin toiminnassa keskeistä. Jokaisessa niistä kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa suurteos, joka on saanut aiheetta vaieta historian lehdillä. On uskomatonta, miten arvokasta musiikkia niissä on jäänyt käytännössä tuntemattomaksi 

Schubertin ooppera Alfonso und Estrella tulee epäilemättä olemaan Helsingin Barokkiorkesterin toistaiseksi suurin haaste: kun oopperaa harjoiteltiin vuonna 1827, se todettiin mahdottomaksi soittaa. Toisen viulun äänenjohtajamme Anna Gebert soitti Berliinin filharmonikoiden riveissä, kun Nikolaus Harnoncourt johti teoksen vanhoilla päivillään – eikä kuulemma ollut helppoa sielläkään!”

Lippuja kaikkiin konsertteihin myydään Ticketmasterin verkkokaupassa ja palvelupisteissä.

28.4.2022

Janakkalan Barokki 2022 esittelee barokkimusiikin eri tyylejä

Janakkalan Pyhän Laurin kirkko Kuva: Jarmo Jokinen

Janakkalan kesään paikkansa vakiinnuttanut Janakkalan Barokki soi jälleen heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vanhan musiikin festivaali koostuu kolmesta kirkkokonsertista, lauantai-illan rennosta kansanmusiikkikonsertista sekä lasten omasta tapahtumasta. Tapahtumapaikkoina ovat Pyhän Laurin kirkko sekä Laurinmäen museoalue.

Pyhän Laurin kirkon barokkiurut soivat kaikissa kolmessa kirkkokonsertissa. Konsertit esittelevät barokkimusiikin eri tyylejä 1600-luvun varhaisesta italialaisesta 1700-luvun myöhäiseen saksalaiseen. Vierailevat taiteilijat saapuvat tänä vuonna Bulgariasta ja Kroatiasta.

Janakkalan Barokin ohjelmistosta vastaa Helsingin Barokkiorkesteri ja se järjestetään yhteistyössä Janakkalan kunnan ja seurakunnan kanssa. Lasten Barokki on osa Janakkalan kunnan lapsille suuntaamaa kulttuuritarjontaa. Liput ovat myynnissä Ticketmasterissa.

Lue lisää Janakkalan Barokin konserteista.

 

31.3.2022

Suomessa aiemmin tuntematon J. S. Bachin passio palmusunnuntaina

Palmusunnuntain kunniaksi Helsingin Barokkiorkesteri esittää todellisen teosharvinaisuuden. Johann Sebastian Bachin Suomessa aiemmin tuntematon passio Passions-Oratorium (BWV 1088 / 1149) – ns. Pasticcio-passio – saa Suomen ensiesityksensä Helsingin Musiikkitalossa.

Teos on oletettavasti yksi viidestä passiosta – Johannes- ja Matteus-passion sekä kadonneiden Markus– ja Luukas-passion lisäksi – jotka Carl Philipp Emanuel Bach kirjoitti isänsä säveltäneen. Ajalle tyypilliseen tapaan laaja teos sisältää materiaalia monesta lähteestä, niin säveltäjältä itseltään kuin aikalaiskollegoiltaankin. Pasticcio-passio on J. S. Bachin luultavasti viimeisenä elinvuotenaan kokoama ja esittämä teos, johon hän kokosi materiaalia omien sävellystensä lisäksi myös mm. Fredrik Suuren hovisäveltäjä Carl Heinrich Graunilta ja Johann Kuhnaulta.

C. P. E. Bachin kokoelmiin kuulunut teoksen käsikirjoituspartituuri sijaitsee nykyisin Berliinin valtionkirjastossa. Siitä on valmistettu uusi editio Purcell-kuoron ja Helsingin Barokkiorkesterin esityksiä varten.

HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen: ”On ollut ainutlaatuinen elämys tutustua Bachin ’viidenteen passioon’. Teoksen syntyhistoria on osin hämärän peitossa. Selvää kuitenkin on, että kyseessä on säveltäjän viimeisen luomiskauden mestariteos, jonka parissa hän työskenteli samaan aikaan Kunst der Fugen ja Messun h-molli viimeisten osien kanssa. Bachin kädenjäljestä ei voi erehtyä teoksen arkkitehtuurin ja hänen siihen säveltämiensä koraalien ja muiden osien suhteen. Kuten H-mollimessussa, mukana on esim. kahden fagotin arioso. Bachin sovitus edellisen tuomaskanttorin Johann Kuhnaun viisiäänisestä motetista Jesajan tekstiin ’Vanhurskas menehtyy’, joka luettiin Leipzigissa aina pitkäperjantain jumalanpalveluksen lopuksi, punoo yhteen monia hänen taiteensa langoista.”

Passion kuoro-osuuksista vastaa unkarilainen Purcell-kuoro. Vuonna 1990 perustettu ammattilaiskuoro on kohonnut yhdeksi Euroopan arvostetuimmista erityisesti vanhan musiikin tulkintaan erikoistuneista ensembleistä. Konsertti on kuoron ensiesiintyminen Suomessa.

12.1.2022

Vanhan musiikin sarjan tammikuun konsertti siirtyy

Vanhan musiikin sarjan Roman de la Rose -konsertin paikka ja ajankohta ovat muuttuneet. Alunperin tammikuun 23. päivälle ilmoitettu konsertti siirtyy pidettäväksi keskiviikkona 27.4. klo 19. Konserttipaikkana on Musiikkitalon sijaan Balderin sali.

Alkuperäiseen konserttiin ostetut liput käyvät uudelle päivämäärälle sellaisenaan.

Jos konsertin uusi ajankohta ei sovi ja haluat peruuttaa ostoksesi, Ticketmaster palauttaa lipun hinnan lipunostajalle. Sarjalipusta voidaan hyvittää tämän konsertin osuus. Ticketmaster on suoraan yhteydessä lippuja ostaneisiin.

 

16.12.2021

Espanjan kiertueen viimeinen konsertti peruttiin koronatapausten vuoksi

Helsingin Barokkiorkesterin kiertueella Espanjassa on ilmennyt koronatartunta kolmella orkesterin muusikolla. Tartunnoista ja altistumisesta johtuen Espanjan terveysviranomaiset ovat määränneet kiertueella olevat muusikot paikallisten määräysten mukaiseen karanteeniin.

Karanteenista johtuen kiertueen viimeinen konsertti 15.12. Murciassa jouduttiin perumaan. Toistaiseksi yhdelläkään sairastuneella ei ole ilmennyt vakavia oireita. Muusikot palaavat kiertueelta karanteenin päätyttyä.

Lisätietoja:
Helsingin Barokkiorkesterin toiminnanjohtaja Mikko Missi mikko.missi@hebo.fi, +358 50 5738553

9.12.2021

Vanhan musiikin sarjan kevään 2022 ohjelmisto julkistettu

Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarja Helsingin Musiikkitalossa tarjoilee kevätkaudella monipuolisen ohjelman renessanssin ranskalaisesta ritarirunoudesta romanttiseen saksalaiseen liediin pääsiäisajan passioita unohtamatta.

Roman de la rose -runoelma on yksi keskiajan tunnetuimmista kirjallisista teoksista. Tuuli Lindeberg (laulu) ja Anna-Maaria Oramo (clavisimbalum, virginaali, laulu) esittävät 23.1. runoelman teemojen pohjalta konserttikokonaisuuden, jossa teoksen aiheita käsitellään chanson-, truveeri- ja renessanssimusiikin keinoin.

Benno Schachtner (kontratenori) ja Wiebke Weidanz (fortepiano) tunnetaan tinkimättöminä taiteilijoina, joille repertuaarin perinpohjainen tuntemus ja tulkinnan historiallinen tyylinmukaisuus ovat keskeinen osa taiteilijuutta. Ooppera- ja oratoriosolistina HeBo:n yleisölle jo aiemmin tuttu Schachtner esittäytyy 27.2. pitkän odotuksen jälkeen lied-ohjelmiston parissa.

Tsekkiläinen Paul Wranitzky oli merkittävä klassismin ajan säveltäjä, jota mm. aikalaiskollegat Mozart, Haydn ja Beethoven arvostivat suuresti. Arvostettu ja merkittävän maanmiehensä mukaan nimetty Wranitzky Kapelle esittää konsertissaan helmiä galanttin ja klassismin tyylin aikakaudelta.

Pasticcio-passio on Johann Sebastian Bachin viimeisinä vuosinaan kokoama suuri passio, jossa on materiaalia mm. Graunilta, Telemannilta ja Bachilta itseltään. HeBo kutsuu huhtikuussa passion esitystä varten Suomen ensivierailulle budapestilaisen Purcell-kuoron, joka on yksi kansainvälisesti merkittävimmistä barokkiohjelmistoon erikoistuneista kuoroista.

HeBo:n yleisön kestosuosikki Dmitry Sinkovsky on tunnettu energisistä tulkinnoistaan. Hän johtaa ja soittaa solistina Helsingin Barokkiorkesterin Äitienpäivän konsertissa 8.5. Konsertin solistivieraaksi Musiikkitalon Konserttisaliin saapuu venäläinen tähtisopraano Liliya Gaysina. Ohjelmassa on mm. Bachia, Vivaldia ja Händeliä, jonka duokantaatissa Sinkovsky esiintyy myös kontratenorina.

Kevään esite ladattavissa täältä.

Liput: ticketmaster.fi/hebo

3.12.2021

Koronapassi käyttöön konserteissa Raumalla ja Helsingissä

Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsingin Barokkiorkesterin joulukonserteissa Rauman Pyhän Ristin kirkossa 8.12. ja Helsingin Vanhassa kirkossa 9.12. yleisöä vaaditaan esittämään koronapassit konserttiin saavuttaessa. Alle 16-vuotiailta koronapassia ei vaadita. Käytäntö perustuu Etelä-Suomen AVI:n 2.12. ja Lounais-Suomen AVI:n  19.11. tiedottamiin määräyksiin.

Ohjeet henkilökohtaisen koronapassin lataamiseen https://www.kanta.fi/koronapassi

26.9.2021

Uudenvuoden juhlakonserttien lipunmyynti on avattu

Helsingin Barokkiorkesterin uudenvuoden juhlakonsertit järjestetään perinteiseen tapaan 31.12. ja 1.1. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Joseph Haydnin ooppera L’isola disabitata (Autiosaarella), jonka solisteina laulavat Giuseppina Bridelli, Kajsa Dahlbäck, Hugo Hymas ja Arttu Kataja. Helsingin Barokkiorkesteria johtaa sen taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Uudenvuoden konserttien liput ovat nyt myynnissä Ticketmasterin palvelupisteissä ja verkkokaupassa.

 

22.9.2021

Solistivaihdos Liebestod-konserteissa 3.10. & 5.10.

Rinat Shaham Kuva: Mody Salman

Helsingin Barokkiorkesterin 3. ja 5.10. konsertin solisti vaihtuu. Mezzosopraano Ann Hallenberg on valitettavasti joutunut perumaan esiintymisensä Helsingin Barokkiorkesterin Liebestod-konsertin solistina. Hänen tilallaan esiintyy mezzosopraano Rinat Shaham. Shaham on esiintynynyt merkittävissä solistitehtävissä mm. Berliinin ja Wienin valtionoopperassa, Glyndebournen oopperafestivaalilla sekä Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa. Hänen monipuolinen solistirepertuaarinsa sisältää klassis-romanttisen oopperaohjelmiston lisäksi runsaasti myös mm. barokkimusiikkia. Tämä on Rinat Shahamin ensiesiintyminen Suomessa.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje