su 25.10.ti 27.10.2020 Musiikkitalo, Konserttisali Mannerheimintie 13, Helsinki

25.10.202027.10.2020 SIIRRETTY Schumann: Genoveva

Carolyn Sampson, sopraano (Genoveva)
Andrew Staples, tenori (Golo)
Johannes Weisser, baritoni (Siegfried)
Vesselina Kasarova, mezzosopraano (Margaretha)
Felix Speer, basso (Hidulfus)
Cornelius Uhle, basso (Drago)
Marcell Krokovay, basso (Balthasar)
Alexander Aigner, baritoni (Caspar)
Arnold Schoenberg Chor
Erwin Ortner, kuoromestari
Kristiina Helin, visualisointi ja puvustus
IC-98, animaatiot
Helsingin Barokkiorkesteri
johtaa Aapo Häkkinen

Huom! Matkustusrajoituksista johtuen Genovevan esitys on siirtynyt kevätkaudelle 2021. Tarkemmat tiedot vahvistuvat ja lipunmyynti alkaa myöhemmin.

Robert Schumannin (1810–1856) runollinen ooppera Genoveva (1850) pohjautuu myyttiseen tarinaan, jossa viaton Genoveva tuomitaan kuolemaan. Harvoin esitetty ooppera keskittyy enemmän henkilöiden sisäiseen maailmaan kuin näyttämötapahtumiin, antaen keskeisimmän roolin ilmaisuvoimaiselle musiikille.

Genoveva esitetään nyt ensimmäistä kertaa 1800-luvun periodisoittimilla. Animaatioilla ja puvuilla toteutettu visualisointi tuo esitykseen unen ja meditaation ulottuvuuksia.

Helsingistä alkaa oopperan kiertue Euroopan kärkisaleihin: Amsterdamin Concertgebouw, Budapestin MÜPA, Dresdenin Kulturpalast, Hampurin Elbphilharmonie ja Düsseldorfin Tonhalle.

 

Schumann piti Genovevaa säveltäjänuransa huipentumana. Hänen tavoittelemansa ylevä tyyli (niin musiikin kuin tekstinkin suhteen) oli ennenkuulumatonta kirkkomusiikin ulkopuolella. Schumannin omin sanoin hän halusi luomuksilleen ”kaikenkattavan, läpeensä ylevän kokonaistyylin, alati voimakkaan taiteilijansydämen”. Hänen sydämensä lyökin jokaisessa tahdissa joskus kovaa, usein hiljaa, mutta aina nopeasti.

Huolimatta Schumannin kiihtyvästä taistelusta psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia demonejaan vastaan, hän etsi myöhäisissä vokaaliteoksissaan loppuun saakka uusia muotoja ja tapoja yhdistää hengellistä ja inhimillistä sanomaa. Stereotyyppisiä muotoja välttäessään ne edustavat ”uutta runollista aikaa”, kuten Schumann itse kuvaili – hänen oli helppo julistaa sävelistä tulleen ”korkeampia sanoja”.

Aapo Häkkinen

 

Kesto 2 h 45 min, sisältäen väliajan.

Konsertti on osa Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarjaa. Sarjalippu neljään konserttiin syyskaudelle 2020 on myynnissä 2.3.-12.9. välisenä aikana Ticketmasterin myyntipisteissä ja verkkokaupassa. Yksittäislippujen myynti alkaa 1.4.2020.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje