ti 1.6.2021 klo 19 Musiikkitalo, Konserttisali Mannerheimintie, Helsinki

1.6.2021 klo 19 PERUTTU Schumann: Genoveva

Carolyn Sampson, sopraano (Genoveva)
Andrew Staples, tenori (Golo)
Johannes Weisser, baritoni (Siegfried)
Vesselina Kasarova, mezzosopraano (Margaretha)
Felix Speer, basso (Hidulfus)
Cornelius Uhle, basso (Drago)
Marcell Krokovay, basso (Balthasar)
Alexander Aigner, baritoni (Caspar)
Arnold Schoenberg Chor
Erwin Ortner, kuoromestari
Kristiina Helin, visualisointi
IC-98, animaatiot
Helsingin Barokkiorkesteri
johtaa Aapo Häkkinen

Robert Schumannin (1810–1856) runollinen ooppera Genoveva (1850) pohjautuu myyttiseen tarinaan, jossa viaton Genoveva tuomitaan kuolemaan. Harvoin esitetty ooppera keskittyy enemmän henkilöiden sisäiseen maailmaan kuin näyttämötapahtumiin, antaen keskeisimmän roolin ilmaisuvoimaiselle musiikille.

Genoveva esitetään nyt ensimmäistä kertaa 1800-luvun periodisoittimilla. Animaatioilla ja puvuilla toteutettu visualisointi tuo esitykseen unen ja meditaation ulottuvuuksia.

Helsingistä alkaa oopperan kiertue Euroopan kärkisaleihin: Amsterdamin Concertgebouw, Budapestin MÜPA, Dresdenin Kulturpalast, Hampurin Elbphilharmonie ja Düsseldorfin Tonhalle.

 

Schumann piti Genovevaa säveltäjänuransa huipentumana. Hänen tavoittelemansa ylevä tyyli (niin musiikin kuin tekstinkin suhteen) oli ennenkuulumatonta kirkkomusiikin ulkopuolella. Schumannin omin sanoin hän halusi luomuksilleen ”kaikenkattavan, läpeensä ylevän kokonaistyylin, alati voimakkaan taiteilijansydämen”. Hänen sydämensä lyökin jokaisessa tahdissa joskus kovaa, usein hiljaa, mutta aina nopeasti.

Huolimatta Schumannin kiihtyvästä taistelusta psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia demonejaan vastaan, hän etsi myöhäisissä vokaaliteoksissaan loppuun saakka uusia muotoja ja tapoja yhdistää hengellistä ja inhimillistä sanomaa. Stereotyyppisiä muotoja välttäessään ne edustavat ”uutta runollista aikaa”, kuten Schumann itse kuvaili – hänen oli helppo julistaa sävelistä tulleen ”korkeampia sanoja”.

Aapo Häkkinen

 

Kesto 2 h 45 min, sisältäen väliajan.

Liput 57 – 70 €

Konsertti on osa Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarjaa. Sarjalippu kuuteen konserttiin kevätkaudelle 2021 on myynnissä 10.12.2020-31.1.2021 välisenä aikana Ticketmasterin myyntipisteissä ja verkkokaupassa.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje