Tanssija Helena Romppanen 10.5. Huippusolistit-konsertissa

Massan hitaus

Ensimmäinen kosketukseni japanilaiseen butoh-tanssiin tapahtui Tukholmassa, kun Sankai Juku -ryhmä esiintyi siellä Dansens Husissa. Kokemus oli samaan aikaan hämmentävä ja vangitseva: valkoisiksi maskeeratut miehet liikkuivat näyttämöllä hyvin hitaasti, kuin pysähtyneessä ajassa. Katsellessani sitä tunsin, kuinka kokemus omasta kehostani muuttui syvemmin kolmiulotteiseksi tilallisuudeksi – olemisen avaruudelliseksi muistamiseksi.

Kului muutama vuosi ennen kuin itse sain kokea tuota hitaassa liikkeessä olemisen tapaa. Se tapahtui Kristiina Helinin ohjatessa Rusalka-oopperaa Helsingin juhlaviikoille vuonna 2002. Tämä minimalistinen hitaan liikkeen estetiikka teki minuun syvän vaikutuksen, ja olen myöhemmin käyttänyt bisoku-tekniikkaa useissa töissäni.

bisoku

Helsingin Barokkiorkesterin konsertissa Kristiina Helinin Still Life -installaatio tanssijalle muotoutuu muutoksen virrassa, havainnoi keho-mielen ajallista ulottumista tilaan hitaan liikkeen kautta. Kehon hengityksen jatkumossa etenevä, vuoroin painovoimalle antautuva ja sitä vastaan ohjautuva jännitteinen vuorovaikutus antaa tilaa liikkeen ilmenemiselle kehossa sen sijaan, että liiketapahtumaa suoritetaan tahdonomaisesti esiin.

Tanssin hidas äänettömyys ja hiljaisuus syventävät kontrastisuuden tunnetta suhteessa musiikin luomaan kuulokuvaan vaihtelevista nopeuksista ja soinnin tilassa etenevään ajallisuuteen.

Hidastetun liikkeen seuraaminen asettaa havaintotoimintamme uuteen perspektiiviin, jossa muutoksen kokemus voi avautua kahden jännitteisen polariteetin vuorovaikutuksena, pinnan ja syvyyden yhteytenä. Mielen tulkinnallinen toiminta ikään kuin ’väsyy’ odottamaan seuraavaa tapahtumaa: katselu voi vapautua tavasta tulkita ilmiömaailmaa sen representaatiomielen projektioista käsin ja tyhjetä sen sijaan olemisen aukeamaan.

Helena Romppanen, tanssija

Huippusolistit-konsertti Musiikkitalossa ti 10.5. klo 19
Werner Güra, tenori
Helsingin Barokkiorkesteri
johtaa Aapo Häkkinen
Kristiina Helin, videoinstallaatio

Osta lippu

 

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje