17.7.2023

Vanhan musiikin sarjassa syksyllä 2023

Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin konserttisarjassa Musiikkitalossa kuullaan syksyllä suuria barokin ajan vokaaliteoksia niin Ranskasta kuin Italiastakin. Unkarilaisen Purcell-kuoron ja Orfeo-orkesterin huippuvierailu tuo Jean-Philippe Rameaun (1683–1764) Les Boréades -oopperan ensimmäistä kertaa suomalaisen yleisön kuultavaksi ja Joulukonsertissa kuullaan venetsialaisen Baldassare Galuppin (1706–1785) mestariteos Caduta di Adamo. Viulisti Cecilia Bernardini tekee kauan odotetun uusintavierailun HeBo:n kanssa täysromantiikan ohjelmistolla. Pauliina Fredin ja Aapo Häkkisen duokonsertti tuo kaunista kamarimusiikkia lokakuun lyheneviin päiviin.

Syksyn Vanhan musiikin sarja alkaa 26.9. Musiikkitalossa komeasti Jean-Philippe Rameaun Les Boréades -oopperan Suomen ensi-esityksellä. Ranskalaisen barokkioopperan klassikko oli Rameaun viimeinen suurteos, ja sitä pidetään säveltäjänsä musiikillisena testamenttina. Unkarilaisten Orfeo-orkesterin ja Purcell-kuoron esiintyminen György Vashegyin johdolla on todellinen barokkimusiikin kansainvälinen huippuvierailu. Esityksen päätähtenä loistaa barokkimusiikin supertähti Sabine Devieilhe Suomen ensivierailullaan.

Huilisti Pauliina Fred ja cembalisti Aapo Häkkinen esittävät 22.10. Musiikkitalon Camerata-salissa hienon kattauksen barokin ja klassismin kamarimusiikkia. Duon ohjelmistossa on mm. Bachin, Bendan, Lithanderin ja Mozatin kamarimusiikkia.

Italialais-hollantilainen viulisti Cecilia Bernardini on lumonnut paikalliset musiikinystävät aiemmilla Helsingin vierailuillaan. 26.11. Bernardini esiintyy Helsingin Barokkiorkesterin solistina ja johtajana romantiikan ajan ohjelmistolla. Bernardinin virtuoosimainen soitto ja vankkaan tyylien ja esityskäytäntöjen tuntemiseen perustuva muusikkous puhkeaa loistoonsa Mendelssohnin, Spohrin ja Dvořákin musiikin tulkinnoissa.

Perinteinen Joulukonsertti 17.12. tuo helsinkiläisten joulun odotukseen italialaista eleganssia. Venetsialainen säveltäjä Baldassare Galuppi oli aikansa arvostetuimpia säveltäjiä ja tunnettu pohjoista Eurooppaa myöten. Uppsalan yliopiston kirjastosta löytynyt mestariteos Caduta di Adamo (Aadamin lankeemus) kuullaan vihdoin Helsingin Barokkiorkesterin esittämänä. Konsertin johtaa HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Aapo Häkkinen: “Galuppi on yksi 1700-luvun kirkkaasti kiinnostavimpia säveltäjiä. Mm. C. P. E. Bach arvosti hänen teoksiaan enemmän kuin mitään muuta Bach-suvun ulkopuolelta. Galuppi loi roomalaisissa oratorioissaan omintakeisen sävelkielen, joka yhdistää vanhaa ja uutta kiehtovalla tavalla, jolle vertailukohtaa on vaikea löytää Monteverdiä lähempää.”

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje