1.12.2022

Pergolesin Lo frate ’nnamorato -oopperan konserttiesitys ensimmäistä kertaa Suomessa

Giovanni Battista Pergolesi

Helsingin Barokkiorkesterin konsertissa Musiikkitalossa 29.1. on harvinaislaatuinen tilaisuus kuulla Giovanni Battista Pergolesin (1710-1736) kokonainen ooppera huipputasoisena konserttiesityksenä. Gennario Antonio Federicon Napolin murteella kirjoitettuun librettoon sävelletty koominen ooppera Lo frate ’nnamorato (1732) kuuluu napolilaisen oopperan keskeisimpiin teoksiin.

Pergolesi ehti lyhyen elämänsä aikana jättää nimensä pysyvästi länsimaisen taidemusiikin historiaan. Hän oli keskeisiä hahmoja napolilaisen oopperan synnyssä – ilmiössä, joka 1700-luvulla vaikutti laajasti oopperataiteeseen koko Euroopan alueella. Pergolesilla oli myös suuri vaikutus lukuisiin myöhempiin kollegoihin Mozartista Stravinskiin. Siitä huolimatta Pergolesin tuotantoa kuulee nykyisin konserttiohjelmistoissa varsin harvoin.

Teoksella on sekä aihepiirin, kielen että musiikin suhteen erityisen vahva suhde Napolin alueen kulttuuriin. Konsertin kapellimestari Marcos Magalhães: ”Musiikilla on merkittävä rooli napolilaisessa elämässä, mutta kulttuurisen rikkauden keskiössä on Napolin murre, jota pidän itsessään yhtenä kaikkein musikaalisimmista kielistä. Tuntuu siltä, kuin sen puheen fraseeraus ja lausunta olisi jo valmiiksi melodista ja rytmistä kuin musiikki itse. Niinpä ei olekaan yllättävää, että Napolilla ympäristöineen on aina ollut paitsi monimuotoinen ja syvällinen kansankulttuurin perinne myös hienostunut ja vaikuttava taidemusiikkitraditio, nimenomaan oopperan alalla ja erityisesti 1700-luvulla.”

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje