18.8.2022

Helsingin Barokkiorkesteri juhlii 25. toimintavuottaan syksyn näyttävällä ohjelmalla

Helsingin Barokkiorkesteri Kuva: Maarit Kytöharju

Vuonna 1997 kunnianhimoisten nuorten muusikoiden perustamana periodiorkesterina aloittanut Helsingin Barokkiorkesteri on nykyisin yksi Euroopan arvostetuimmista vanhan musiikin yhtyeistä. HeBo viettää 25-vuotisjuhlavuottaan tulevana syksynä.

Syyskauden aloittaa virolainen Hortus Musicus, joka on yksi Euroopan vanhimmista ja maineikkaimmista vanhan musiikin ensembleistä. Andres Mustosen perustamalle kokoonpanolle tulee tänä vuonna ikää puoli vuosisataa. 18.9. Musiikkitalon konsertissa Camerata-salissa on ohjelmistossa musiikkia Lähi-idän keskiaikaisesta repertuaarista italialaiseen varhaisbarokkiin.

Helsingin Barokkiorkesteri juhlistaa 25. toimintavuottaan 16.10. Bernhard Crusellin musiikin parissa esittelemällä säveltäjän myöhäistä orkesterimusiikkia. Vuonna 1775 Uudessakaupungissa syntynyt Bernhard Crusell teki loisteliaan uran Ruotsi-Suomen musiikkielämän huipulla. Julkaisematon suurimuotoinen kantaatti Den siste kämpen kuullaan ensi kertaa sitten säveltäjän päivien. Kantaatin kuoro on saksalainen Audi Jugendchorakademie. Konsertti on myös osa Helsinki Early Music Festivalin ohjelmaa.

Franz Schubertin merkittävin ooppera Alfonso und Estrella vuodelta 1822 esitetään marraskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa. Vilppu Kiljusen ohjaamassa ja Sampo Pyhälän visualisoimassa dramatisoidussa esityksessä Musiikkitalon konserttisali muuttuu unelmien saareksi. Aapo Häkkisen johtaman produktion kuorona toimii ensiluokkainen Cantemus-kamarikuoro Unkarista. Solisteina ovat Patrick Grahl (Alfonso), Lydia Teuscher (Estrella), Krešimir Stražanac (Froila), Johannes Weisser (Mauregato) sekä Arttu Kataja (Adolfo).

HeBo:n perinteinen joulukonsertti 11.12. Musiikkitalossa tuo suomalaiseen adventtiaikaan tuulahduksen ranskalaista eleganssia. Jean Gillesin (1668–1705) suosittu Requiem sai kantaesityksensä säveltäjän omissa hautajaisissa, mutta kelpasi sittemmin hautajaismusiikiksi niin Rameaulle kuin Puolan ja Ranskan kuninkaillekin. Joulukuisen konsertin solisteina ovat Eugénie Lefebvre, sopraano, Mathias Vidal ja Clément Debieuvre, tenori, sekä David Witczack, baritoni. Esityksen kuorona on maineikas Versaillesin barokkimusiikin keskuksen poikakuoro. Esityksen johtaa Fabien Armengaud.

HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen:

”Juhlavuoden suuret produktiot ovat juuri sitä, mikä on aina ollut orkesterin toiminnassa keskeistä. Jokaisessa niistä kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa suurteos, joka on saanut aiheetta vaieta historian lehdillä. On uskomatonta, miten arvokasta musiikkia niissä on jäänyt käytännössä tuntemattomaksi 

Schubertin ooppera Alfonso und Estrella tulee epäilemättä olemaan Helsingin Barokkiorkesterin toistaiseksi suurin haaste: kun oopperaa harjoiteltiin vuonna 1827, se todettiin mahdottomaksi soittaa. Toisen viulun äänenjohtajamme Anna Gebert soitti Berliinin filharmonikoiden riveissä, kun Nikolaus Harnoncourt johti teoksen vanhoilla päivillään – eikä kuulemma ollut helppoa sielläkään!”

Lippuja kaikkiin konsertteihin myydään Ticketmasterin verkkokaupassa ja palvelupisteissä.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje