31.3.2022

Suomessa aiemmin tuntematon J. S. Bachin passio palmusunnuntaina

Palmusunnuntain kunniaksi Helsingin Barokkiorkesteri esittää todellisen teosharvinaisuuden. Johann Sebastian Bachin Suomessa aiemmin tuntematon passio Passions-Oratorium (BWV 1088 / 1149) – ns. Pasticcio-passio – saa Suomen ensiesityksensä Helsingin Musiikkitalossa.

Teos on oletettavasti yksi viidestä passiosta – Johannes- ja Matteus-passion sekä kadonneiden Markus– ja Luukas-passion lisäksi – jotka Carl Philipp Emanuel Bach kirjoitti isänsä säveltäneen. Ajalle tyypilliseen tapaan laaja teos sisältää materiaalia monesta lähteestä, niin säveltäjältä itseltään kuin aikalaiskollegoiltaankin. Pasticcio-passio on J. S. Bachin luultavasti viimeisenä elinvuotenaan kokoama ja esittämä teos, johon hän kokosi materiaalia omien sävellystensä lisäksi myös mm. Fredrik Suuren hovisäveltäjä Carl Heinrich Graunilta ja Johann Kuhnaulta.

C. P. E. Bachin kokoelmiin kuulunut teoksen käsikirjoituspartituuri sijaitsee nykyisin Berliinin valtionkirjastossa. Siitä on valmistettu uusi editio Purcell-kuoron ja Helsingin Barokkiorkesterin esityksiä varten.

HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen: ”On ollut ainutlaatuinen elämys tutustua Bachin ’viidenteen passioon’. Teoksen syntyhistoria on osin hämärän peitossa. Selvää kuitenkin on, että kyseessä on säveltäjän viimeisen luomiskauden mestariteos, jonka parissa hän työskenteli samaan aikaan Kunst der Fugen ja Messun h-molli viimeisten osien kanssa. Bachin kädenjäljestä ei voi erehtyä teoksen arkkitehtuurin ja hänen siihen säveltämiensä koraalien ja muiden osien suhteen. Kuten H-mollimessussa, mukana on esim. kahden fagotin arioso. Bachin sovitus edellisen tuomaskanttorin Johann Kuhnaun viisiäänisestä motetista Jesajan tekstiin ’Vanhurskas menehtyy’, joka luettiin Leipzigissa aina pitkäperjantain jumalanpalveluksen lopuksi, punoo yhteen monia hänen taiteensa langoista.”

Passion kuoro-osuuksista vastaa unkarilainen Purcell-kuoro. Vuonna 1990 perustettu ammattilaiskuoro on kohonnut yhdeksi Euroopan arvostetuimmista erityisesti vanhan musiikin tulkintaan erikoistuneista ensembleistä. Konsertti on kuoron ensiesiintyminen Suomessa.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje