2.12.2022

Vanhan musiikin sarjan kevään 2023 ohjelmistossa oopperaa barokista romantiikkaan

Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarja Helsingin Musiikkitalossa tarjoilee kevätkaudella huippuluokan oopperaa napolilaisesta barokista saksalaiseen romantiikkaan. Monipuolisesta ohjelmistosta löytyy myös ranskalaisen barokin hienostuneisuutta sekä belle époque -aikakauden erikoisuuksia.

Sarjan aloittaa napolilaisen oopperan mestariteos, Giovanni Battista Pergolesin (1710-1736) Lo frate ‘nnamorato. Musiikkitalossa sunnuntaina 29.1. kuultavan oopperan konserttiversion johtaa portugalilainen Marcos Magalhães, joka on tunnettu välimerellisen elävistä tulkinnoistaan. Konsertti on teoksen Suomen ensiesitys.

Pianistit Laura Granero ja Sebastian Bausch tekevät konsertissaan 12.2. kiehtovan aikamatkan belle époque -aikakauden tulkintoihin. Vuonna 1904 esitelty automaattipiano oli syntyaikanaan vallankumouksellinen keksintö, joka inspiroi aikansa suurimpia pianisteja ja säveltäjiä. Konsertti on yhdistelmä elävää musiikkia ja automaattipianon tallenteita 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

12.3. viola da gamba -virtuoosi Markku Luolajan-Mikkola ja HeBo:n taiteellinen johtaja, cembalisti Aapo Häkkinen esittävät intiimissä kamarimusiikkikonsertissa Antoine Forquerayn (1672-1745) henkeäsalpaavan kaunista ja hienovaraista gambamusiikkia.

Georgian Sinfonietta esiintyy Suomen ensivierailullaan 23.4. Musiikkitalon Camerata-salissa. Giorgi Keralashvilin johtama ensemble on maansa johtava vanhan musiikin yhtye, joka on parhaimmillaan konsertissa kuultavan ranskalaisen barokkiohjelmiston parissa.

HeBo:n suursatsaus vuonna 2023 on Robert Schumannin Genoveva-ooppera, joka vihdoin saa Suomessa ensiesityksensä oman aikakautensa soittimin. Huippusolisteilla tähditetyn tuotannon pääroleissa ovat mm. Carolyn Sampson (Genoveva) sekä Marcel Beekman (Golo). Kuorona on itävaltalainen huippukuoro Arnold Schoenberg Chor. Puolinäyttämöllisen esityksen visualisointi on toteutettu valoilla, puvuilla ja videoanimaatioilla. Ohjauksesta ja puvustuksesta vastaa Kristiina Helin ja animaatiot ovat maineikkaan taiteilijaduo IC-98:n käsialaa.

HeBo:n taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen: ”Schumann piti Genovevaa säveltäjänuransa huipentumana. Hänen tavoittelemansa ylevä tyyli (niin musiikin kuin tekstinkin suhteen) oli ennenkuulumatonta kirkkomusiikin ulkopuolella. Schumannin omin sanoin hän halusi luomuksilleen ”kaikenkattavan, läpeensä ylevän kokonaistyylin, alati voimakkaan taiteilijansydämen”. Hänen sydämensä lyökin jokaisessa tahdissa joskus kovaa, usein hiljaa, mutta aina nopeasti.

Usein ajatellaan 1800-luvun ohjelmistossa tiedettävän suhteellisen hyvin, millaista esitystä säveltäjä tavoitteli, tai ainakin millaisessa asussa säveltäjä jätti teoksen nuotit jälkeensä. Genovevan tapauksessa asia on täysin päinvastoin. Se, että teos edes voidaan esittää jotensakin adekvaatisti, on edellyttänyt suurempaa ennakkotyötä kuin yksikään produktio tähänastisella urallani. Siksi esityksemme myös poikkeaa merkittävästi aiemmista.”

Liput 15 – 65 €, sarjaliput -30 % (5 konserttia), -20 % (3 konserttia)

www.ticketmaster.fi/hebo

www.hebo.fi/fi/konsertit

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje