su 25.10.ti 27.10. Musiikkitalo, Konserttisali Mannerheimintie 13, Helsinki

25.10.202027.10.2020 Schumann: Genoveva

  • su 25.10. klo 16
  • ti 27.10. klo 19

Carolyn Sampson, sopraano (Genoveva)
Andrew Staples, tenori (Golo)
Johannes Weisser, baritoni (Siegfried)
Vesselina Kasarova, mezzosopraano (Margaretha)
Felix Speer, basso (Hidulfus)
Cornelius Uhle, basso (Drago)
Marcell Krokovay, basso (Balthasar)
Alexander Aigner, baritoni (Caspar)
Arnold Schoenberg Chor
Erwin Ortner, kuoromestari
Kristiina Helin, visualisointi
IC-98, animaatiot
Helsingin Barokkiorkesteri
johtaa Aapo Häkkinen

Robert Schumannin (1810–1856) harvoin esitetty mutta mestarillinen ooppera Genoveva (1850) pohjautuu keskiaikaiseen tarinaan, jossa ylhäissukuinen Genoveva tuomitaan viattomana kuolemaan.

Ooppera keskittyy enemmän henkilöiden sisäiseen maailmaan kuin näyttämötapahtumiin, antaen keskeisimmän roolin hehkuvan ilmaisuvoimaiselle musiikille. Teos esitetään nyt ensimmäistä kertaa 1800-luvun periodisoittimilla.

Kristiina Helinin suunnittelemassa visualisoinnissa käsin piirrettyä animaatiota ja digitaalista siältöä yhdistävä videomateriaali elää musiikin mukana hienovaraisesti.

Uraauurtava suurtuotanto vie suomalaista osaamista maailmalle sekä tuo Suomeen maailman parhaisiin kuoroihin lukeutuvan itävaltalaisen Arnold Schoenberg -kuoron ja joukon huippusolisteja. Helsingistä alkaa oopperan kiertue Euroopan kärkisaleihin: Amsterdamin Concertgebouw, Budapestin MÜPA, Dresdenin Kulturpalast, Hampurin Elbphilharmonie ja Düsseldorfin Tonhalle.

 

Schumann piti Genovevaa säveltäjänuransa huipentumana. Hänen tavoittelemansa ylevä tyyli (niin musiikin kuin tekstinkin suhteen) oli ennenkuulumatonta kirkkomusiikin ulkopuolella. Schumannin omin sanoin hän halusi luomuksilleen ”kaikenkattavan, läpeensä ylevän kokonaistyylin, alati voimakkaan taiteilijansydämen”. Hänen sydämensä lyökin jokaisessa tahdissa joskus kovaa, usein hiljaa, mutta aina nopeasti.

Huolimatta Schumannin kiihtyvästä taistelusta psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia demonejaan vastaan, hän etsi myöhäisissä vokaaliteoksissaan loppuun saakka uusia muotoja ja tapoja yhdistää hengellistä ja inhimillistä sanomaa. Stereotyyppisiä muotoja välttäessään ne edustavat ”uutta runollista aikaa”, kuten Schumann itse kuvaili – hänen oli helppo julistaa sävelistä tulleen ”korkeampia sanoja”.

Aapo Häkkinen

 

Kesto 2 h 45 min, sisältäen väliajan.

Osta lippuja 20 – 70 €

Konsertti on osa Helsingin Barokkiorkesterin Vanhan musiikin sarjaa. Sarjalippu neljään konserttiin syyskaudelle 2020 on myynnissä 2.3.-12.9. välisenä aikana Ticketmasterin myyntipisteissä ja verkkokaupassa. Yksittäislippujen myynti alkaa 1.4.2020.

Ylös

Pysy ajan tasalla

Kannattajaksi

Kannatusjäsenyys

Tilaa uutiskirje